Sider

søndag 10. april 2011

Kultursalongens 2 årsfeiring 11. februar 2011

Vi løfter blikket fra vår hjemlige sfære...

En verden utenfor syltetøyglasset”
Fra modernitet til samtid…

Fredag 11. februar kl. 19:00
- Kultursalongen 2 år –

Elisabeth Aasen: Opplysningstidas kvinner
Birgitte Grimstad: Viser & Dikt på dansk


Inngang kr. 150.-
Salongspiseriet byr på fødselsdagskake i anledning dagen og
åpner Salongen for sosial hygge fra kl. 18:00!

Aktuell med ny visebok



Hege Tunaal er aktuell med viseboka ”Rapper – viser og dikt”, utgitt på Blåmann Musikkforlag som inneholder 14 av Heges egne viser samt 16 dikt og 5 rapper. Kultursalongen gleder seg til å høre resultatet, og ser fram til et spennende møte med Hege Tunaal!

Vårens lyrikkdebutant på Oktober

 

En stille fortelling om sorg og omsorg, men også om kjærlighet…



Med skogen og elva som bakteppe, åpner ordene for ting det er vanskelig å snakke om: Hvordan det oppleves når en man står nær, blir alvorlig syk – det sårbare og skjøre livet, og hva uvissheten gjør med et menneske og med omgivelsene. Diktene er konkrete, sanselige, utspørrende og preget av sterkt følelsesmessig nærvær. Det handler om å leve og snakke på grensa av det som føles mulig. Om undring over å ikke kjenne seg sjøl eller hverandre igjen: Hvem er du nå, og hvem er jeg? Skal vi noen gang få likne de vi var?
I Lina Undrum Mariussens debutsamling, ”Finne deg der inne og hente deg ut”, møter leseren to unge søstre, to lyse streker i foreldrenes ansikt. Der den ene har åpnet seg for verden, er den andre omsluttet av et mørke. Innenfor familien, inne i huset, usynlig for andre utspiller det seg et stille, eksistensielt drama. Utenfor er elva og skogen åsted for andre, ordløse brytninger.
Diktsyklusen er blitt en stille fortelling om sorg og omsorg, men også om kjærlighet. Et vitnesbyrd om det såre og skjøre livet som ikke lenger oppleves privat og personlig. Lina Undrum Mariussen er klar for å dele sin viktige historie med andre…
 
Lanseringsfest i Oslo på Sound of Mu 2. april kl. 19:00!

Kilde: Oktober forlag og Østlendingen

Teater Vildenvei - teater innen psykisk helsevern

 
Leder: Eduard Myska
 
Teater Vildenvei er et aktivitetstilbud for nåværende og tidligere pasienter/brukere innen psykisk helsevern. Også andre som vil delta i en teaterforestilling innenfor Teater Vildenveis rammer, kan være med. I våre oppsetninger er vi ofte en blanding av brukere, ansatte i psykiatrien og for eksempel en profesjonell skuespiller.
 
Teateret består pr. februar 2009 av to grupper, som henholdsvis har tilhold på Gaustad sykehus (Teateret Den røde gren) og Nordre Lindeberg gård på Furuset (Jerikoteateret), begge steder i Oslo. Gruppen på Furuset møtes på dagtid, den andre på ettermiddag/kveldstid.
 
Mange av dem som har vært med i gruppene siden den første ble startet i 1995, hadde aldri spilt teater tidligere. En liten skuespiller i magen, og et ønske om å bidra med noe i en teateroppsetning, er det som skal til for å prøve seg. Selvsagt er også de som har spilt teater tidligere, velkomne til å delta.
 
Teater er et slags puslespill der alle brikkene er viktige. Det lærer man hvis man er med i en teatergruppe. Man lærer at disiplin og samarbeid må til for at gruppen skal ha noe å presentere på en scene. Skuespillere, kulisser, rekvisitter, kostymer, lyd og lys må være på plass for at puslespillet skal bli komplett. Alt og alle er viktige.
 
Og når man er til nytte for andre og for seg selv, og føler at man mestrer noe – i dette tilfelle å opptre foran et publikum – da er det store muligheter for at selvtilliten vokser.
Man kan få utfolde seg i en teatergruppe, men man må også kunne innordne seg. Ikke alltid lett, men nødvendig for helheten. Teatrets indre liv gir trening til også å mestre det som utfolder seg på ”livets scene” i det daglige liv.
 
Siden starten i 1995 har vi hatt 23 oppsetninger (den 24. er i innøvingsfasen), og de har vært spilt varierende antall ganger. Spillesteder har for eksempel værte festsalen på Gaustad sykehus, teaterbåten Innvik, Edderkoppen teater, lokalene til seminarer og kurs, og teaterscener i Lodz, Polen og i Praha, Tsjekkia.
 
I tillegg til å arbeide med det scenemessige, er det plass til en prat over en kaffe- eller tekopp, et restaurantbesøk en og annen gang, eller andre mer rendyrkede sosiale begivenheter.
 
Teater Vildenvei er ikke et terapitilbud, men å drive med teater er likevel på et vis terapi for alle som er med. Hovedsaken for vårt teater er å spille godt teater. Teater Vildenvei er et utadrettet teater, dvs. vi jobber frem mot å vise forestillinger i offentlighet. Det innebærer at skal man være med, må man vedkjenne seg sin tilknytning til psykisk helsevern – for står man på en scene er det ikke mulig å være anonym.
 
Unntaket er om vi blir omtalt i media, noe som skjer av og til. Da kan man reservere seg mot å få bilde og navn på trykk. Gjennom media kan ”scenen” bli for stor for noen – men de som er publikum på en forestilling kan man ikke reservere seg mot.
 
Et av Teater Vildenveis mål er at mennesker med forskjellige bakgrunner, slik som utdannelse, yrke, livserfaring og nåværende livssituasjon, skal kunne være med. Dette er avstigmatiserende. I en oppsetning er det ikke lett å gjette hvem som er ansatt, en amatørskuespiller eller en profesjonell.
 
Eduard Myska, som leder Teater Vildenvei, ble født i Praha i 1956, men kom til Norge i 1968. Han har teaterutdannelse fra Polen, hvor han etter utdannelsen arbeidet i åtte år.
 
Etter å ha flyttet tilbake til Norge, arbeidet han blant annet med frie teatergrupper. Etter at teatergruppen ved Sinsen Distriktspsykiatrisk Senter ble startet i 1995 (øver nå på Gaustad), har han hatt teater innen psykisk helsevern som hovedarbeid. Han har ikke bare god innsikt i teaterverdenen – han kjenner også psykiatrien fra innsiden, etter mange år som pleiemedhjelper og ekstravakt på Gaustad sykehus.
 
Sidsel Grue
Regiassistent
 
Vil du vite mer om Teater Vildenvei,
Kan du kontakte  Eduard Myska
på tlf. 959 07 969 eller på 

Per Husby

Dyktig og allsidig musiker, pedagog, komponist, arrangør og bandleder



”Per Husbys grep er det ubesværede og selvfølgelige i et klima hvor den gitte størrelsen lett overses og danner mønster i tidas vegg til veggmusikalske radiobullshit. Hans lette omgang med pianoets svart og hvitt er den varme velkomsten til ei stue fylt til trengsel av musikalsk hukommelse og viten. Ja, han er en formidler, men like mye en forvalter. Han er kanskje lett, men arven han forvalter er tung. Og verdt sin vekt i gull.” – Bjørn Hovde
Per Husby ble født i Oslo 2. April 1949. Han studerte piano ved Musikkonservatoriet i Oslo fra 1962 til 1967 og akustikk ved NTH i Trondheim, hvor han gikk ut som sivilingeniør i 1973. Han har studert musikk ved Universitetet i Trondheim og Berklee College of Music, Boston,USA.
Fra 1971 til 1980 var Husby aktiv jazzmusiker i Trondheim, både som leder av egne grupper og i samspill med Bjørn Alterhaug og Asmund Bjørken. I tillegg ledet han i perioden 1975 til 1978 en septett med K. Riisnæs, B. Johansen, H. Bergersen, B. Anker Steen, C. M. Iversen og S. E. Gaardvik som kun spilte Husbys komposisjoner og arrangementer. I tillegg til å være kapellmester ved Trøndelag Teater, spilte han i perioden 1977-1980 med bl.a. Pepper Adams og James Moody. Fra 1980 til 1983 ledet han sin egen kvintett, spilte fast med Laila Dalseth, og opptrådte i løpet av 80-årene med en rekke musikere; Kenny Wheeler og Chet Baker for å nevne noen.
Husby har, sammen med et 13-manns Jazz ensemble, bestående av bl.a. Karin Krog, Georgie Fame, John Surman, Frode Thingnæs, Jan Allen, Dusko Goykovich og Knut Riisnæs, fremført egne komposisjoner og arrangementer ved jassfestivalene i Molde og Kongsberg. Ensemblet, the Per Husby Orchestra, utga, med ulike kombinasjoner av musikerne to CD’er "Dedications"(1985) og "Your Eyes"(1987). "Dedications" vant "Spellemannsprisen" i 1985. I 1995 spilte han i New York inn en 3. CD med samme instrumentasjon, "If You Could See Me Now", denne gangen med et utvalg av NewYorks mest erfarne jazzmusikere. Per Husby fikk Norsk Jazzforbunds Buddy-Statuett i 1989.
Husby komponerte musikken til NRKs dokumentarserie “2048” som vant 1. Pris i Prix Italia 1988. Han bearbeidet musikken fra serien til en 30 minutters jazz-suite for sekstett, strykekvartett og sang med tittelen "Notes for Nature". Hans verkliste omfatter en stor del komposisjoner for storband og mindre jazzensembler. To verk som bør nevnes spesielt er “Poesi” (1986) for tre sopraner, brasskvintett og jazz-solister, og “To stykker for brasskvintett” (1987).
Husby har vært frilans musiker i Oslo siden 1980, med faste oppdrag for NRK både som musiker og arrangør/komponist. På 90-tallet var mye av Husbys tid bundet opp til arbeidet som kapellmester/arrangør i NRKs "DaCapo"-programmer. I de siste årene har han igjen tatt opp komponeringsaktiviteten, blant annet gjennom verkene "Strålar mellom fjell" (2000) for storband, blandet kor og solister, "Vårsong" og " For ein dag" (2002) for blandet kor, "Half A Nice Day" (2002) for storband, "Inverness Wedding" (2001) og "Mythos " (2002) for Concert band - i tillegg til en rekke sanger til tekster av Chan Parker.
Husby var formann i Foreningen Norske Jazzmusikere i 1983-85 og skrivende redaktør i Jazznytt fra 1981-84. Han er aktiv skribent og kulturkommentator og oversatte boken "Great Names in Jazz" (1980).

Sigrid Marie Refsum




Sanger, poet og skuespiller Sigrid Marie Refsum har solid bakgrunn fra språk og litteraturstudier i nordisk og russisk. Ved siden av å skrive egne tekster, som hun også tonesetter, er hun sterkt involvert i teater Vildenvei - et aktivitetstilbud innen psykisk helsevern.

 http://www.charybde.com/sigma

Lina Undrum Mariussen

Lina Undrum Mariussen (30) er fra Bjølsetgrenda i Elverum, bosatt i Oslo. Utdannet litteraturviter, og jobber til daglig som administrasjons- og informasjonskonsulent ved Norsk Barnebokinstitutt.

Per Husby & Lina Undrum Mariussen

"Jeg har med meg noen erfaringer jeg kunne bruke til å skrive"...

Hege Tunaal

Vokalist, musiker, skuespiller og pedagog



Jeg har noe på hjertet og håper låtene mine kan være som ildfluer,
der de lyser og blinker i mørket...

”Dersom jeg berører noen og skaper gjenkjennelse og gjenklang, da har jeg oppnådd det jeg vil” sier Hege Tunaal, som har arbeidet med tekst og tone gjennom en lang karriere, og er anerkjent for sin evne til å tolke viser med en personlig og karakteristisk innlevelse. For det er som visesanger hun er mest kjent for folk flest, selv om Hege Tunaal har undervist i sang ved Statens Teaterhøgskole i over 25 år, og kan vise til en solid skolering fra både Musikkonservatoriet, Musikkhøgskolen og Dramatiska Scenskolan i Stockholm. De siste par årene har hun også vært beskjeftiget med rollen som fjeldfuglen i Grusomhetens Teaters dristige uroppsetning av Ibsens ufullførte operalibretto ”Fjeldfuglen” fra 1859. Librettoen sies å være inspirert av det gamle sagnet om jenta fra gården Birkehaug, kalt Jostedalsrypa, fordi hun, ifølge sagnet, var den eneste fra dalen som overlevde svartedauden. Etter at pesten hadde herjet seg ferdig, ble jenta funnet av bygdefolket – utviklet til en liten fjellfugl.
Et nærmere blikk på Hege Tunaals merittliste, avslører en overraskende bredde i antall lyrikere og tonesettere hun har tolket i årenes løp. I fremste rekke finner vi komponistene Geirr Tveitt, Hartvig Kiran, Violeta Parra, Mikis Theodorakis, Bertolt Brecht og Ketil Bjørnstad. For dere som er opptatt av kvinnelige lyrikere, har jeg lyst til å trekke fram albumet ”Roser og Tistler” (Polydor) fra kvinneåret 1975. Her synger Hege Tunaal utelukkende tekster av kvinnelige forfattere som Karin Boye, Astrid Tollefsen og Inger Hagerup.
Etter mange år, opptatt med å tolke andres visemateriale, tar Hege skrittet ut som plateartist med egne tekster og melodier i 2003. Albumet ”Ildfluer” (Pan) er hennes 10. plateutgivelse, og inneholder til dels svært personlige tekster innrammet av et jazzslentrende univers.

Hege Tunaal & Per Husby

Litterær salong lørdag 26. mars kl. 19:00

”Musikk er Ord – Ord er Musikk”

Vokalist, gitarist og skuespiller Hege Tunaal, Oslo,
framfører ”Rapper – viser og dikt” fra sin nylanserte visebok

Jazzmusiker, pianist og komponist Per Husby, Oslo,
akkompagnerer og spiller egne jazzkomposisjoner



Forfatter Liv Køltzow, Oslo, leser fra sin kritikerroste kunstner-roman "Det avbrutte bildet". I 2002 ble forfatteren nominert til Nordisk Råds litteraturpris på bakgrunn av denne romanen.  

Lyrikerdebutant Lina Undrum Mariussen,Elverum/Oslo:

Presenterer og formidler egne dikt fra:

”Finne deg der inne og hente deg ut”.
Utgis på Oktober forlag og lanseres 2. april

i vårt hus er det mange rom
og du har flytta inn i det mørkeste

her sitter jeg og holder deg i hånda
og lar hendene snakke
jeg later som om hendene vet noe om deg
de sier de vet at det må gå over
jeg later som om hendene mine
er fulle av noe
som kan få deg til å lyse
 


Inngang innkludert bevertning kr. 150.-
Salongen åpnes for sosial hygge fra kl. 18:00