Sider

søndag 10. april 2011

Teater Vildenvei - teater innen psykisk helsevern

 
Leder: Eduard Myska
 
Teater Vildenvei er et aktivitetstilbud for nåværende og tidligere pasienter/brukere innen psykisk helsevern. Også andre som vil delta i en teaterforestilling innenfor Teater Vildenveis rammer, kan være med. I våre oppsetninger er vi ofte en blanding av brukere, ansatte i psykiatrien og for eksempel en profesjonell skuespiller.
 
Teateret består pr. februar 2009 av to grupper, som henholdsvis har tilhold på Gaustad sykehus (Teateret Den røde gren) og Nordre Lindeberg gård på Furuset (Jerikoteateret), begge steder i Oslo. Gruppen på Furuset møtes på dagtid, den andre på ettermiddag/kveldstid.
 
Mange av dem som har vært med i gruppene siden den første ble startet i 1995, hadde aldri spilt teater tidligere. En liten skuespiller i magen, og et ønske om å bidra med noe i en teateroppsetning, er det som skal til for å prøve seg. Selvsagt er også de som har spilt teater tidligere, velkomne til å delta.
 
Teater er et slags puslespill der alle brikkene er viktige. Det lærer man hvis man er med i en teatergruppe. Man lærer at disiplin og samarbeid må til for at gruppen skal ha noe å presentere på en scene. Skuespillere, kulisser, rekvisitter, kostymer, lyd og lys må være på plass for at puslespillet skal bli komplett. Alt og alle er viktige.
 
Og når man er til nytte for andre og for seg selv, og føler at man mestrer noe – i dette tilfelle å opptre foran et publikum – da er det store muligheter for at selvtilliten vokser.
Man kan få utfolde seg i en teatergruppe, men man må også kunne innordne seg. Ikke alltid lett, men nødvendig for helheten. Teatrets indre liv gir trening til også å mestre det som utfolder seg på ”livets scene” i det daglige liv.
 
Siden starten i 1995 har vi hatt 23 oppsetninger (den 24. er i innøvingsfasen), og de har vært spilt varierende antall ganger. Spillesteder har for eksempel værte festsalen på Gaustad sykehus, teaterbåten Innvik, Edderkoppen teater, lokalene til seminarer og kurs, og teaterscener i Lodz, Polen og i Praha, Tsjekkia.
 
I tillegg til å arbeide med det scenemessige, er det plass til en prat over en kaffe- eller tekopp, et restaurantbesøk en og annen gang, eller andre mer rendyrkede sosiale begivenheter.
 
Teater Vildenvei er ikke et terapitilbud, men å drive med teater er likevel på et vis terapi for alle som er med. Hovedsaken for vårt teater er å spille godt teater. Teater Vildenvei er et utadrettet teater, dvs. vi jobber frem mot å vise forestillinger i offentlighet. Det innebærer at skal man være med, må man vedkjenne seg sin tilknytning til psykisk helsevern – for står man på en scene er det ikke mulig å være anonym.
 
Unntaket er om vi blir omtalt i media, noe som skjer av og til. Da kan man reservere seg mot å få bilde og navn på trykk. Gjennom media kan ”scenen” bli for stor for noen – men de som er publikum på en forestilling kan man ikke reservere seg mot.
 
Et av Teater Vildenveis mål er at mennesker med forskjellige bakgrunner, slik som utdannelse, yrke, livserfaring og nåværende livssituasjon, skal kunne være med. Dette er avstigmatiserende. I en oppsetning er det ikke lett å gjette hvem som er ansatt, en amatørskuespiller eller en profesjonell.
 
Eduard Myska, som leder Teater Vildenvei, ble født i Praha i 1956, men kom til Norge i 1968. Han har teaterutdannelse fra Polen, hvor han etter utdannelsen arbeidet i åtte år.
 
Etter å ha flyttet tilbake til Norge, arbeidet han blant annet med frie teatergrupper. Etter at teatergruppen ved Sinsen Distriktspsykiatrisk Senter ble startet i 1995 (øver nå på Gaustad), har han hatt teater innen psykisk helsevern som hovedarbeid. Han har ikke bare god innsikt i teaterverdenen – han kjenner også psykiatrien fra innsiden, etter mange år som pleiemedhjelper og ekstravakt på Gaustad sykehus.
 
Sidsel Grue
Regiassistent
 
Vil du vite mer om Teater Vildenvei,
Kan du kontakte  Eduard Myska
på tlf. 959 07 969 eller på 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar